Naturalviinit

Natural, eli alkuviinit

Naturalviinien valmistukseen käytettävien viinirypäleiden viljely on aina täysin luonnonmukaista, viini on kirkastamatonta ja suodattamatonta sekä rypäleet aina käsinpoimittuja. Sulfiitit eli rikkiyhdisteet toimivat erittäin suosittuina säilöntäaineina monissa alkoholipitoisissa juomissa ja kuivatuissa hedelmissä. Naturalviinien valmistukseen ei käytetä sulfiitteja, jotka saattavat aiheuttaa joillekin ihmisille merkittäviä allergiaoireita.

Naturalviinien valmistus

Alkuviinien valmistuksessa toimitaan aina täysin luonnonmukaisesti. Viinin valmistus alkaa aina rypälemehun käymisellä, kun viinitarhoilla ja rypäleen kuorissa olevat niin sanotut villihiivat aloittavat viinin käymisprosessin. Naturalviinien valmistusta aloitettaessa otetaan aina ensin pieni koe-erä, eli erä rypäleitä, jotka analysoidaan tarkasti ja puristetaan mehuksi. Luonnonmukaisten viinien valmistukseen käytettäviä hiivoja on monia erilaisia, mutta naturalviinien valmistukseen ei milloinkaan käytetä sellaisia hiivoja, joita käytetään tavallisen viinin valmistuksessa.

Luomuviinien valmistus

Luomuviinien valmistukseen voidaan käyttää tarvittaessa jotakin noin 20 erilaisesta, sallitusta säilöntäaineesta. Luomuviineissä kyseisiä sallittuja lisäaineita ei kuitenkaan käytetä samoja määriä kuin normaaleissa viineissä käytetään. Luomuviineissä rajoitetaan kirkastusaineiden, suodatuksen, hiivan ja lämpökäsittelyiden tekemistä. Viljelyyn on laadittu tarkat ohjeet. Käytännössä nuorien viiniköynnösten joukkoon on kylvetty erilaisia yrttejä ja kasveja. Ympäristö itsessään luo otolliset olosuhteet viinin viljelyyn, sillä viinitarhan ympärille voidaan istuttaa sopivia pensaita ja puita.

Ravitseva ja monipuolinen kasvusto tuo mukanaan monia hyötyjä, kuten maan suojelun ravinnehävikiltä ja eroosiolta. Toimenpiteillä voidaan siis sitoa maaperään hiiltä ja typpeä, mikä osaltaan hidastaa myös ilmastonmuutosta. Kaikista naturalviinien valmistukseen käytettävistä ainesosista noin 95 % on aina luonnonmukaisesti viljeltyjä.

Biodynaaminen viini

Rakkaalla lapsella, eli biodynaamisella viinillä on monta nimeä, kuten luomuviini, alkuviini, naturalviini, organic wine ja kuohuviini. Biodynaamisessa tuotannossa käytetään vain luonnonmukaisia torjunta-aineita, joten tuholaisten torjunta on aina biodynaamisen viinin valmistuksessa se haastavin osuus.

Biodynaamiseen viininviljelyyn käytettävä torjuntapa on siis valittava huolella, kuten rikkaruohojen kitkeminen eläinten, eli lampaiden avulla tai mekaanisesti. Luomu- ja biodynaamiset viinit maistuvat sellaisenaan tai hyvän ruoan kera.

Luonnonmukaisten viinien tunnetuksi tekemisessä pidetään monia tapahtumia, kuten messuja ja erilaisia esittelytapahtumia.

Helsinki Natural wine 2019 -tapahtuma kutsui ihmisiä tutustumaan luonnonmukaisiin viineihin. Yksi tapahtuman järjestäjistä oli Way Bakery and Wine Bar -ravintola, osoitteessa Agricolankatu 9, Helsinki. Ravintolasta löytyy hyvän ruoan lisäksi Suomen laajin naturalviinivalikoima.