Viehättävät, modernit bistrot

Viehättävät, kodinomaiset bistrot

Ranska on tunnettu herkullisesta ruoastaan, yrteistään ja viineistään, joten on luonnollista, että maailman ensimmäiset bistrot löytyvät Pariisista. Bistro -sanana löytyy ranskan kielestä jo 1800-luvun loppupuolelta, jolloin bistrot tarjosivat asiakkailleen sekä loistavaa ruokaa että majoitusta.

Ranskalaisista Bistro -kellariravintoloista kehittyivät herkullista ruokaa ja laadukkaita viinejä tarjoilevia ravintoloita. Bistrojen parhaina puolina voidaan pitää myös ystävällistä palvelua ja edullisia hintoja.

Bistro vai Brasseria?

Bistrot sekoitetaan joskus erheellisesti Brasseriaan, joka perinteisesti tarkoittaa olutta ja hapankaalia tarjoavaa ruokapaikkaa. Nykyään Brasserioista saa erilaisten olueiden lisäksi myös muuta herkullista ruokaa.

1800-luvun lopulla ja 1900 -luvun alkuvuosissa Etelä-Ranskan viinisadot olivat heikot, joten oluen juonti yleistyi tilapäisesti viinimaana tunnetussa Ranskassa. Bistrojen ja Brasserioiden välillä on havaittavissa selkeitä eroja. Brasseriat keskittyvät olueiden tarjoiluun, kun taas Bistrot ovat erikoistuneet lähinnä kotiruoan ja laadukkaiden viinien valmistukseen ja myyntiin.

Ruokaa kyseisissä paikoissa tarjotaan aina eri aikaan. Brasserioissa ruokaa on tarjolla aina koko päivän ajan, kun taas bistrot muuttuvat ruokapaikoiksi ainoastaan tyypilliseen lounas- ja illallisaikaan.

Bistrot Suomessa ja maailmalla

Bistroissa tunnelma on rauhallinen, levollinen ja rento. Bistro -ravintoloihin ei tarvitse tulla lakatut kiiltokengät jalassa ja solmio kaulassa, vaan rennompikin pukeutuminen on sallittua. Tunnelmallisia Bistroja löytyy eri puolilta Suomea, joten kannattaa mennä paikan päälle tutustumaan ja ruokailemaan, asuu sitten missä päin Suomea tahansa.

Bistrojen suosio on viime vuosina lisääntynyt kaikkialla maailmassa, eikä ihmekään, sillä ne tarjoavat asiakkailleen juuri oikeanlaisen kokonaisuuden. Bistrot tunnetaan eri maissa eri nimillä, kuten Italian trattoriat, Espanjan bodegot, Saksan Gasthaus -ravintolat ja Kreikan tavernat.

Bistro -ravintoloissa ruoka on edullista ja hyvää. Tarjolla on muun muassa

lämpimiä liha- ja kalaruokia, keittoja, risottoja, pastaa, lämpimiä leipiä, ruokaisia salaatteja ja paikallisia erikoisuuksia. Useampi Bistro pyrkii tarjoamaan herkullista lähiruokaa, jonka arvo vain nousee vuodesta toiseen.

Viinit ovat laadukkaita ja esillä on erilaisia, ainutlaatuisia viinilaatuja, kuten

saksalaiset Mosel, Rivaner, Müller-Thurgau, Silvaner ja Riesling. Tunnettuja viinilaatuja ovat myös Espanjan Tempranillo ja Rioja sekä Italian Falanghina, Chianti, Carmignano ja Valpolicella.